فهرست مطالب

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:18 Issue: 10, 2015

  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات پژوهشی
  • حسین معتمدی، شعله عالیوند، مریم ابراهیمیان، سید مجتبی موسویان صفحه 557
    زمینه
    عفونت های ناشی از سویه های مقاوم استافیلوکوکوس آرئوس سالیانه در حال افزایش است. بنابراین یافتن منابع جدید آنتی بیوتیکی اهمیت ویژه ای دارد. گیاهان دارویی به عنوان منابع طبیعی آنتی بیوتیک ها گزینه مناسبی برای این منظور هستند. کلپوره، گیاه بومی استان خوزستان، مدت مدیدی است که در طب سنتی استفاده می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی فعالیت ضدباکتریایی این گیاه علیه سویه های استافیلوکوکوس آرئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) می باشد.
    روش ها
    برای این منظور عصاره متانولی از گل های کلپوره تهیه شد و فعالیت ضدباکتریایی آن علیه 50 جدایه MRSA از طریق روش انتشار دیسک کربای- بائر بررسی شد. این جدایه ها از نظر حضور ژن های mecA و pvl نیز غربال گری شدند.
    یافته ها
    20 جدایه مقاوم به متی سیلین برای انجام تست حساسیت به عصاره متانولی انتخاب شد که از بین آن ها 14 جدایه دارای ژن mecA و 2 جدایه دارای ژن pvl بودند و 4 جدایه فاقد هر دو ژن بودند. هیچ کدام از نمونه ها همزمان دو ژن mecA و pvl را نداشتند. نتایج نشان داد که عصاره متانولی کلپوره حتی در کم ترین غلظت به کار رفته اثر مهاری قابل توجهی علیه جدایه های MRSA دارد. سویه های mecA و pvl منفی نسبت به عصاره متانولی حساس تر بودند ولی حضور mecA اثر قابل توجهی روی مقاومت آن ها نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس این نتایج و افزایش روند عفونت های استافیلوکوکوس آرئوس اکتسابی از بیمارستان می توان بیان کرد که کلپوره یک گیاه دارویی موثر برای درمان عفونت های ناشی از این باکتری است و از آن به عنوان یک منبع طبیعی برای تولید آنتی بیوتیک جدید می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کلپوره، استافیلوکوکوس آرئوس مقاوم به متی سیلین، mecA، pvl، طب سنتی
  • منصور چوبساز، میترایاری، نسرین امیریفرد، ناصر یگانه، منصور رضایی، نسرین دلاوردوین صفحه 563
    زمینه
    در سال های اخیر مطالعاتی روی نقش داروهای گاباپنتین و دسته داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی در بی دردی پیشگیرانه جهت کنترل درد بعد از عمل انجام شده که نتایج متناقضی داشته است. هدف این مطالعه بررسی تاثیرافزودن دوزهای کم سلکوسیب به گاباپنتین بر افزایش اثر ضددردی و رضایت بیماران است.
    روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکورتصادفی شده، تعداد 130 بیمار با کلاس ASA I،II که کاندید جراحی انتخابی هرنی اینگوینال با روش بی حسی اسپاینال بودند در دو گروه قرار گرفتند. گروه کنترل (G) قبل از عمل جراحی دوز mg300 گاباپنتین به صورت خوراکی و گروه مطالعه (GC) علاوه بر دوز فوق میزان mg100 سلکوکسیب نیز دریافت کردند. میزان درد بیماران با استفاده از نمایه بصری درد (VAS= visual analogue scale) و میزان استفاده از مسکن اندازه گیری و تحت آنالیز آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    شدت درد در4، 6 و 24 ساعت بعد از عمل جراحی در دو گروه، تفاوت معنادار با هم داشت (05/0P<). افزودن دوز کم سلکوکسیب به گاباپنتین قبل از عمل و تجویز ترکیبی این دو دارو باعث کاهش بیشتر درد در 4، 6 و 24 ساعت بعد از عمل جراحی در مقایسه با تجویز گاباپنتین به تنهایی گردیده است.
    نتیجه گیری
    افزودن دوز mg100 سلکوکسیب به دوز mg300 گاباپنتین منجر به کاهش شدت درد در 24 ساعت پس از عمل جراحی انتخابی هرنی اینگوینال در بیماران گروه مورد مطالعه شد اما از لحاظ استفاده از مسکن (آنالژزیک) در بین دو گروه تفاوت معنادار وجود نداشت.
    کلیدواژگان: بی حسی اسپاینال، درد بعد از عمل، نمایه بصری درد، سلکوکسیب، گاباپنتین
  • علی نویدیان، سیما سعادت، فرشاد بهاری صفحه 569
    زمینه
    یکی از روش های افزایش سلامت روانی و کاهش اضطراب و افسردگی، فیلم درمانی است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تماشای فیلم بر عزت نفس زنان انجام شده است.
    روش ها
    این مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی است. جامعه پژوهش را زنان 50-20 ساله مراجعه کننده به کلینیک های مددکاری اجنماعی بخش غیردولتی (NGO) تهران در سال 1392 تشکیل دادند. نمونه پژوهش تعداد 30 نفر از زنان بودند که به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه 10 سوالی عزت نفس روزنبرگ بود که قبل و بعد از تماشای 8 فیلم با محتوای روان شناختی چالش و ارتقای ابعاد عزت نفس در گروه مداخله و نیز گروه کنترل تکمیل گردید. داده های به دست آمده پس از ورود به نرم افزار SPSS 18 با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس و تی تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره عزت نفس گروه مداخله از 88/1±07/7 در قبل از مداخله به 29/1±8/15 بعد از مداخله افزایش یافت درحالی که در گروه کنترل از 12/1±54/6 به 52/1±76/5 تغییر داشت که این تفاوت در گروه مداخله معنادار بود (0001/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، تماشای فیلم های منتخب با محتوای چالش و ارتقای عزت نفس به عنوان یک آموزش روانشناختی آسان و مستقل می تواند در افزایش عزت نفس زنان آسیب پذیر موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: فیلم درمانی، عزت نفس، زنان، کلینیک مددکاری
  • سیدعلی موسوی، حبیباله خزایی، زکیه قنبری، رضوان عباسی صفحه 579
    زمینه
    از جمله اختلالات روانپزشکی شایع همراه با سردرد، اختلالات کاهش کیفیت خواب است. هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین میزان درد و کیفیت خواب بیماران مبتلا به سردرد است.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع تحلیلی- مقطعی است. نمونه آماری شامل 170 بیمار مبتلا به سردرد (108 مرد و 62 زن) بود که جهت درمان در سال 1391 به بیمارستان و درمانگاه های سنقر مراجعه کرده و حاضر به همکاری در پژوهش بودند. جهت سنجش کیفیت خواب از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) و برای ارزیابی درد نیز از پرسشنامه های مربوط به حیطه درد پرسشنامه کیفیت زندگیSF-36 استفاده شد. اطلاعات حاصل با استفاده از نرم افزار Spss 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میزان درد با تاخیر در خواب (028/0=P؛ 169/0=r) و اختلالات خواب بیماران (001/0=P؛ 463/0=r) همبستگی مثبت معنادار به دست آمد. همچنین بین درد با کیفیت ذهنی خواب بیماران (001/0=P؛ 343/0-=r) و مصرف داروی خواب آور بیماران (001/0=p؛305/0-=r) همبستگی منفی معناداری وجود داشت، اما بین درد و میزان طول مدت خواب، خواب مفید و میزان اختلالات عملکرد روزانه رابطه معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که بین میزان درد با کیفیت خواب بیماران مبتلا به سردرد ارتباط وجود دارد. به نظر می رسد میزان درد بیماران مبتلا به سردرد از عوامل مهم در کاهش کیفیت خواب و ابتلا به اختلالات خواب بیماران مبتلا به سردرد است.
    کلیدواژگان: میزان درد، سردرد، کیفیت خواب
  • راضیه خاموطیان، عبدالله درگاهی، محمد سلطانیان*، فرید نجفی، علیرضا افشاری صفحه 586
    زمینه

    صنعتی شدن و رشد روزافزون شهرنشینی تاثیر مخربی بر سلامت عمومی داشته است. آسم به عنوان یکی از چالش های مهم بهداشت عمومی مطرح است. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین آلودگی هوا با تعداد موارد مراجعه بیماران آسمی به بیمارستان های شهر کرمانشاه می باشد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع اکولوژیک و تحلیلی مقطعی می باشد. در این مطالعه اطلاعات مربوط به تعداد بیماران آسمی، سطوح غلظت آلاینده های هوا و شرایط آب و هوایی از سطح شهر کرمانشاه جمع آوری شد. برای تعیین ارتباط بین میزان مراجعه بیماران آسمی به بیمارستان های شهر کرمانشاه از رگرسیون پواسون در سطح معناداری (05/0P<) استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمون آماری همبستگی نشان داد که آلاینده های هوا دو به دو با یکدیگر ارتباط معناداری دارند. بر اساس نتایج رگرسون پواسون چندمتغیره از بین آلاینده های هوا CO و O3 به ترتیب با میزان خطر نسبی 18/1 و 016/1 و بر اساس نتایج رگرسیون پواسون تک متغیره NOx، NO، NO2 و CO به ترتیب با میزان خطر نسبی 011/1، 012/1، 054/1 و 247/1 با تعداد مراجعه بیماران آسمی به بیمارستان های شهر کرمانشاه همبستگی معناداری داشتند.

    نتیجه گیری

    بین آلاینده های هوا (عمدتا منوکسیدکربن و ازن) با تعداد کل مراجعه کنندگان آسمی به بیمارستان های شهر کرمانشاه ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، آسم، بیمارستان
  • سارا جمالی، فریبا کریمی صفحه 593
    زمینه
    سندرم پیش از قاعدگی از مشکلات شایع در زنان است. به دلیل شواهد ضد و نقیض در مورد شیوع، نقش سن و تاهل این سندرم در زنان مجرد و متاهل مورد مقایسه قرار گرفت.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 230 زن مجرد و متاهل شهرستان ایوان انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه علایم پیش از قاعدگی (آلفای کرونباخ 88/0) گردآوری شد. از تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی شفه برای تحلیل داده استفاده شد.
    یافته ها
    بین گروه ها در دو گروه دختر مجرد (18-15 و 28-21 سال) و یک گروه زن متاهل (38-31 سال) در شدت علایم سندرم پیش از قاعدگی تفاوت معنادار وجود داشت. تفاوت میانگین گروه سنی 18-15 ساله با دختران 28-21 و زنان 38-31 سال معنادار و تفاوت میانگین دختران 28-21 ساله و زنان 38-31 ساله نیز معنادار بود. شیوع و نوع علایم جسمی و روانی سندرم پیش از قاعدگی در هر گروه متفاوت بود. دختران 28-21 ساله با میانگین 87/29 بیشترین علایم سندرم پیش از قاعدگی را داشتند. زنان متاهل 38-31 ساله با میانگین 8/26 در مرتبه دوم قرار گرفتند و دختران 18-15 ساله با میانگین 54/20 کم ترین شیوع را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، سندرم پیش از قاعدگی مشکلی شایع در بین دختران و زنان رده های سنی مختلف است ولی در گروه سنی 18-15 ساله شیوع کم تری دارد. این سندرم به صورت علایم جسمی و روانی بروز کرده و سازگاری آن ها را مختل می کند.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، مجرد، متاهل، شهرستان ایوان غرب
  • عباسعلی یزدانی*، حسین فکرآزاد، حمیرا سجادی، مسعود صالحی صفحه 599
    زمینه

    رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت در سالمندان می تواند تاثیر بالقوه ای در پیشبرد سلامت آنان داشته و به همان نسبت، موجب کاهش هزینه های مربوط به مراقبت های بهداشتی شود. این پژوهش با هدف بررسی رابطه مشارکت اجتماعی با سلامت عمومی در سالمندان انجام شد.

    روش ها

    جامعه این پژوهش را افراد 60 سال و بالاتر منطقه 5 تهران تشکیل می دادند. براساس فرمول های تعیین حجم نمونه، تعداد 80 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بوده و از یک پرسشنامه محقق ساخته مشارکت اجتماعی و مقیاس GHQ-28 برای جمع آوری داده ها استفاده شد. از آزمون های آماری کولموگروف- اسمیرنف، همبستگی پیرسون و اسپیرمن، یومان ویتنی و رگرسیون خطی ساده برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین مشارکت اجتماعی و سلامت عمومی و ابعاد آن رابطه معناداری وجود ندارد (05/0P<). در بین اطلاعات جمعیت شناختی، تنها عامل سن با مشارکت اجتماعی رابطه ای منفی نشان داد (05/0P>).

    نتیجه گیری

    فقدان رابطه بین مشارکت اجتماعی و سلامت عمومی را شاید بتوان به اثر عوامل حاشیه ای مانند وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دوران پژوهش نسبت داد. انجام پژوهش مشابه، در شرایط و موقعیت زمانی و مکانی دیگر شاید بتواند به امکان تعمیم پذیری نتایج این مطالعه کمک بیشتری نماید.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، سلامت عمومی، سالمندان
  • گزارش کوتاه
  • مهشید فروغان، محمدعلی حسینی، وحید راشدی، محمد رضایی، گوهر لطفی صفحه 607
    اختلالات شناختی یکی از مشکلات شایع دوران سالمندی است. در سال های اخیر مطالعات زیادی در زمینه تغییرات عملکرد شناختی مرتبط با افزایش سن انجام گرفته است. دوزبانگی در طول زندگی روی پردازش شناختی تاثیر دارد. با توجه به تعداد زیاد افراد دوزبانه در ایران و همچنین تعداد رو به افزایش افراد سالمند در کشور، انجام مطالعات در زمینه عملکرد شناختی افراد دو زبانه سالمند امری مهم است. در این مطالعه با استفاده از آزمون AMTs مهارت شناختی افراد سالمند دوزبانه و تک زبانه مقایسه شد. نتایج نشان داد که سالمندان دوزبانه نسبت به تک زبانه عملکرد شناختی بهتری نشان داده اند.
    کلیدواژگان: شناخت، سالمند، دوزبانگی
  • نامه به سردبیر
  • ماری عطایی، آرش سالاری، نیکزاد عباسی صفحه 610
|
  • Hossein Motamedi, Shole Aalivand, Maryam Ebrahimian, Seyyedmojtaba Moosavian Page 557
    Background
    Infections due to resistant Staphylococcus aureus strains are progressively increased annually. So، finding new antibiotic resources is of great importance. Medicinal plants as a natural source of antibiotics are considered a good option. Teucrium polium، a native plant in Khouzestan، has been used for a long time in folk medicine. The aim of the present study was to investigate the antibacterial potential of this plant against methicillin resistant S. aureus (MRSA) strains.
    Methods
    Methanolic extract was prepared from the flowers of T. polium، and its antibacterial activity was evaluated against 50 MRSA isolates by Kirby-Bauer disc diffusion method. These isolates were also screened for mec and pvl genes.
    Results
    From 50 isolates، 20 isolates were selected and subjected to antibacterial analysis. From these، 14 isolates were positive for mecA gene، 2 of them were positive for pvl gene and 4 of them didn''t have mec or pvl genes. None of MRSA isolates were positive for both genes. The results showed that the methanolic extract of T. polium has considerable inhibitory effect against MRSA، even at the lowest concentration. mecA and pvl negative strains were more sensitive to methanolic extract، but the presence of mecA did not have any significant effect on their resistance.
    Conclusion
    Based on these findings and with regard to the increasing trend in hospitalacquired S. aureus infections، it can be suggested that T. polium is an effective medicinal plant for treatment of infections caused by this bacterium and can be used as a natural source to produce new antibiotics.
    Keywords: Teucrium polium, MRSA, mecA, pvl, natural medicine
  • Ali Navidian, Sima Saadat, Farshad Bahari Page 569
    Background
    Movie therapy is one of the approaches to increase the mental health and to decrease anxiety and depression. This study was performed to determine the impact of movie therapy on women’s self-esteem.
    Methods
    In this quasiexperimental study, sample included the women aged 20 to 50 who had visited the non-governmental social service clinics of Tehran in 2013. The participants of this study were 30 women that were assigned into two groups of intervention and control. The instrument for data collection was 10-itemRosenberg self-esteem scale which was completed before and after watching eight movies with psychological content of challenge and promotion of self-esteem aspects by intervention and control groups. The obtained data were fed into SPSS-18 software and analyzed via descriptive statistics, ANCOVA and independent t-test.
    Results
    The mean score of self-esteem in intervention group increased from 7.07±1.88 before to 15.8±1.29 after intervention; whereas, this declined from 6.54±1.12 to 5.76±1.52 in control group, indicating a significant difference in intervention group (P=0.0001).
    Conclusion
    the findings of this study showed that watching the selected movies with content of challenge and promotion of self-esteem aspects can be effective in increasing vulnerable women’s self-esteem as an easy and independent psycho-educational approach.
    Keywords: Movie therapy, self, esteem, women, social service clinic
  • Sayyed Ali Mousavi, Habibolah Khazaie, Zakeyea Ghanbari, Rezvan Abasi Page 579
    Background
    Sleep disorder and reduction of sleep quality are the most common psychiatric disorders which comorbid with headache. The present study was designed to assess the correlation between pain level and sleep quality of patients with headache.
    Methods
    In this analytical cross-sectional study, the sample included 170 patients with headache (108 males and 62 females) that referred to Songhor hospital and clinics in 2012. Sleep quality was assessed by Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) and pain level was evaluated by quality of life questionnaire (SF-36). Data were analyzed by Spss-18 software.
    Results
    The findings showed a significantly positive correlation between pain level and sleep delay (r=0.169, P=0.028), and pain level and sleep disorder (r=0.463, P=0.001) in patients with headache. Also, there was a significantly negative correlation between pain level subjective quality of sleep (r=-0.343, P=0.001), and pain level and sedative drug consumption (r=-0.305, P=0.001). However, there was no significant correlation between pain level and sleep duration, efficient sleep, and and daily performance disturbances.
    Conclusion
    This study showed that here was a correlation between pain level and sleep quality. It seems that the pain level of patients with headache is one of the effective factors reducing sleep quality and causing sleep disorders in patients with headache.
    Keywords: pain level, headache, sleep quality
  • Razieh Khamutian, Abdolah Dargahi, Mohammad Soltanian, Farid Najafi, Alireza Afshari Page 586
    Background

    Industrialization and urbanization have had a devastating impact on public health. Asthma is considered as one of the major challenges of public health. The purpose of this study was to determine the association between air pollution and the number of asthma patients admitted to hospitals in Kermanshah, Iran.

    Methods

    In this cross-sectional and ecological study, the data on the number of asthma patients, the concentration levels of air pollutants and weather conditions were collected from the city of Kermanshah. To determine the association between asthma patients admitted to hospitals and air pollutants, Poisson regression was used (P<0.05).

    Results

    according to the statistical analysis, air pollutants had significant correlation with each other. Based on the results of multiple Poisson regression, among air pollutants CO and O3 were significantly correlated with the number of asthma patients referred to hospitals, with relative risk of 1.18 and 1.016, respectively, and based on the results of single Poisson regression, among air pollutants NOx, NO, NO2 and CO were significantly correlated with the number of asthma patients referred to hospitals with relative risk of 1.011, 1.012, 1.054 and 1.247, respectively.

    Conclusion

    according to the results of the present study, there was a significant association between air pollutants (mainly carbon monoxide and ozone) and the total number of asthma patients referred to the hospitals in Kermanshah.

    Keywords: air pollution, asthma, hospital
  • Sara Jamali, Fariba Karimi Page 593
    Background
    The premenstrual syndrome is a common problem in women. Because of contradictory findings about the prevalence and role of age and marital status, this syndrome was compared between single and married women.
    Methods
    This analytical-descriptive research was carried out upon 230 single and married women in the city of Eyvan-e-Gharb. The premenstrual syndrome questionnaire (Cronbach's alpha reliability=0.88) was used to collect the data. Data were analyzed by one-way ANOVA and Scheffe’s post hoc tests (P<0.05)
    Results
    There was a significant difference between the two age groups of single girls (15-28 and 21-28 years old) and the married women (31-38 years old) in terms of the intensity of symptoms. Also, a significant difference was reported between the 15-18 year-old age group and 21-28 year-old girls and 31-38 year-old women. Further, there was a significant difference between the 21-28 year-old girls and 31-38 year-old women. Prevalence and type of physical and psychological symptoms of premenstrual syndrome were different in each group. The 21-28 year-old girls, with the mean of 26.87, were reported to have the highest level of premenstrual syndrome symptoms. The 31-38 year-old women, with the mean of 26.8, were ranked second, and the 15-18 year-old girls, with the mean of 20.54, indicated the minimum level of prevalence.
    Conclusion
    The findings of the current study showed that premenstrual syndrome is a common problem among the girls and women of different age groups, but is lower in 15-18 years age group. It occurs as both physical psychological symptoms in females and disturbs their compatibility.
    Keywords: premenstrual syndrome, single, married, Eyvan, e, Gharb
  • Abbasali Yazdani, Hossein Fekrazad, Homeira Sajadi, Masoud Salehi Page 599
    Background

    Health promoting behaviors in the elderly can potentially improve their health and reduce health care costs. This study was aimed to investigate the relationship of social participation with general health among the elderly people.

    Methods

    The research population in this correlational study included all elderly people (aged 60 and older) in district 5 of Tehran. A total of 80 persons were selected by convenience sampling method. In order to collect data, a researcher-made social participation questionnaire and the General Health Questionnaire (GHQ-28) were used. Kolmogorov–Smirnov test, Pearson and Spearman correlation coefficient, U-Mann-Whitney test and simple linear regression were applied to analyze the data.

    Results

    The findings showed no statistically significant correlation between social participation and general health and its dimensions (P>0.05). Among demographic variables, only age was negatively correlated with social participation (P<0/05).

    Conclusions

    Absence of relationship between social participation and health may be attributed to the effect of peripheral factors like social, economical and political situation during which the research was performed. A similar study in a more stable time or other places may contribute to the generalizability of the findings.

    Keywords: Social participation, general health, the elderly
  • Mahshid Foroughan, Mohammad Ali Hossieni, Vahid Rashedi, Mohammad Rezaei, Gohar Lotfi Page 607
    Cognitive disorders are prevalent in the elderly. In recent years numerous studies have been conducted on the cognitive performance changes related to aging. Bilingualism affects cognitive processing during lifetime. Due to the large number of bilingual and elderly people in Iran, it is necessary to carry out studies on the cognitive performance of the elderly bilingual people. In this study, AMTs scale was used to compare the cognitive skills of the elderly bilingual and monolingual people. The results indicated elderly bilingual people had better cognitive performance than monolingual ones.
    Keywords: Cognition, the elderly, bilingualism